#20 Sonja Åkesson: kvinnan, dikten och folkhemmets grå töcken

Hon fångade vardagens gråa lunk med nyenkel poesi om kvinnans lott i det svenska folkhemsbygget, satte ord på tristess, brustna drömmar och livssorger. Ingen hade tidigare lika osminkat lyft fram kvinnans dolda livsrum i offentligheten. Hon var något så ovanligt som en folkkär poet märkt av livets hårda slag.

#19 Oscar Wilde: En dandys uppgång och fall

Han var de sköna konsternas apostel, en gränsöverskridande dandy och njutningarnas självutnämnde konnässör. En satirisk citatmaskin vars verk lika mycket roade och skrämde sin publik. En aktad celebritet och societetslejon vars hemliga och förbjudna begär kom att bli hans fall.

#18 Victoria Benedictsson - Som att rista med en nålsudd i sitt eget hjärta

Hon försökte genom litteraturen att frigöra sig från sitt köns medfödda bojor. I sitt författarskap målade hon med skarpa drag upp kvinnans underkastelse inom äktenskapet, och drömde om en frihet i gemenskap. Men självförakt, ensamhet, brustna illusioner och en stormande kärleksaffär kom att dra ned henne i ett svart djup av olycka.

#17 Fjodor Dostojevskij - Där sorgen förvandlas till stilla, ödmjuk glädje

Han var den unge idealisten vars drömmar krossades i ett av Sibiriens ökända fångläger, men som pånyttfödd genom tron bejakade sitt eget lidande för att försonas med sitt öde. Han kom att med psykologisk skärpa för alltid förändra romankonsten och är i dag en av världens mest lästa och omtyckta författare.

#16 Philip K Dick - Sci-Fi, speed och den gudomliga invasionen

Han tänjde science fiction-litteraturens gränser. Med omättlig fantasi sonderade han den inre och yttre rymdens beskaffenhet i över fyrtio romaner, samtidigt som han brottades med psykisk ohälsa, drogberoende och en okänd gudomlig kraft.

#15 Isabelle Eberhardt: Där de sävliga kamelerna drar förbi

Hon sökte med ljus och lykta efter frihet och mening långt bort från det rotlösa och mondäna Europa, och fann den bland Saharaöknens nomader. En äventyrerska i manskläder i ett koloniserat Nordafrika vars liv kantades av sex, droger och islam.

#14 Gunnar Ekelöf: Jag har drömt mig ett liv

Han var outsidern som tog den europeiska modernismen till Sverige, samtidigt om han plågades av svek och själslig förtvivlan. Han var drömmaren vars lyrik kom att förändra den svenska diktarkonsten.

#13 Emily Brontë: Ensamhet, systerskap och svindlande höjder

Hon var prästdottern som flydde en obarmhärtig verklighet med hjälp av syskonkärlek och fantasi, en särling vars lidelse för de omgivande hedarna kom att ge upphov till en av 1800-talets mest vildsinta och egenartade romaner.

#12 Roberto Bolaño: Resa mot mörkrets kärna

Han utforskade sambandet mellan litteratur, våld och människans yttersta mörker, en mytomspunnen litterär stjärna vars misslyckade hjältar erövrade en hel värld.

#11 Anna Achmatova: Sorgen är det mest pålitliga på jorden

Hon var bespottad och dömd av den sovjetiska regimen, men fortsatte stoiskt att i hemlighet skriva sin poesi. Ett vittnesmål om det ryska folkets kamp och lidanden genom revolutioner, världskrig och terror; ett poem utan hjälte.

#10 Jack Kerouac: Beat, kickar och delirium

Han skrev i vilda explosiva rus om jakten på liv och mening längs med Amerikas evinnerliga vägar. En resa kantad av vänskap, skapande, rus och delirium.

#09 Angela Carter: Kvinnan, myten och fantasins omättliga rymd

Hon kom att bli en av Storbritanniens mest egensinniga och radikala författare med en omättlig fantasi, som dekonstruerade samtidens myter om kön, sexualitet och kvinnlighet.

#08 Paul Andersson: Verkligheten förkolnar under mina kyssar

Han var det självutnämnda geniet som levde för ruset i poesin likt i livet självt. Ett livslångt flyktförsök från samhällets konformism som resulterade i flera hyllade diktsamlingar, men kantades av ett liv med droger, kriminalitet och prostitution.

#07 Moa Martinson: Torparhustrun som erövrade ett land

Hon var torparhustrun som gav fattiga och marginaliserade kvinnor en röst i den svenska litteraturen, den lusige barfotaungen från Norrköpings arbetarkvarter som erövrade ett helt land, trots ett liv fyllt av sorger och tragik.

#06 Forough Farrokhzad: Minns vingarnas flykt

Hon utmanade sitt lands normer och konventioner i ord och handling, en kärlekens och frihetens poet, men fick betala ett högt pris innan sin allt för tidiga död.

#05 Richard Wright: Vit terror, svart tragedi

Han växte upp i den amerikanska Södern med rassegregation och bestialiska lynchningar, men omvandlade sitt hat, sin ilska och bitterhet mot den vita terrorn till rasande skildringar över samtidens tillstånd.

#04 Francois Villon: Gangsterpoetens testamente

Han var en av medeltidens stora lyriker med ett digert testamente, men samtidigt en dömd mördare, inbrottstjuv och medeltida gängmedlem. En missdådare med det skrivna ordets gåva.

#03 Karin Boye - Förtvivlans vånda och kraft

Hon skrev några av de mest älskade dikterna i svensk poesi, samtidigt som hon moderniserade romankonsten och frambringade en av 1900-talets mest gastkramande framtidsskildringar. Men förtvivlan, skam och dödslängtan följde i hennes fotspår.

#02 Arthur Rimbaud: En tid i helvetet

Var han det unga poetiska geniet som levde ut sin lyrik konsekvenslöst eller en moralens antagonist, ett monster i en pojkes kropp?

#01 Carson McCullers: Underbarnet från södern

Hon blev sin generations litterära underbarn, men kämpade livet igenom mot sjukdomar, ett destruktivt äktenskap och alkoholmissbruk.

Sök

Språk