Vi gillar...

Vi gillar...

Jakob Wegelius - en mästare på hisnande äventyr som skapar fantastiska bilder rika på detaljer.

Jakob Wegelius föddes 1966 och bor i småland där han arbetar som författare och illustratör. Redan som liten tyckte han mycket om att rita och skriva och hittade ofta på historier. När han blev stor gick han på en skola i Stockholm som heter Konstfack. Det är en konstskola och där fick han tid till att bli ännu bättre på att rita och skapa bilder. Bilderna i Jakobs böcker är fulla av detaljer och hans berättelser är hisnande äventyr där man som läsare får möta allt från våldsamma banditer till sjönsjungande damer.

 

 

Mest känd är han för sina tre böcker om apan Sally Jones. Hon föds i Afrikas djungel men blir tillfångatagen av tjuvjägare som säljer henne vidare till Europa. Hon blir drillad till att bli en skicklig juveltjuv. Så småningom möter hon fartygsmaskinisten Chiefen som förstår att Sally Jones inte är vilken apa som hels, utan mycket speciell och smart. Chiefen lär upp Sally som får ta över som maskinist på hans båt och de blir väldigt goda vänner. De hamnar sedan i den ena märkliga situationen efter den andra och helt plötsligt är Sally Jones efterlyst och jagad av Istanbuls hårdaste polis. 

Nu i höst får Jakob Wegelius ta emot Nils Holgerson-Plaketten som är ett fint pris som författare kan få. Han får det för att han skrivit de tre fantastiska böckerna om Sally Jones.

Foto: Bruno Wegelius

 

Boktips

Legenden om Sally Jones
Mördarens apa
Den falska rosen
Herr Balders hemlighet
Esperanza

 

 

Sök

Språk